ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αγωγές για αποζημιώσεις σε όσους πλήττονται απο τη βιομηχανική ρύπανση

Posted by symparataxi στο Ιουλίου 7, 2009

 Σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία»

Ανακοίνωση

Ο Σύλλογός μας ενεργώντας κατά τα οριζόμενα στο καταστατικό του προσφεύγει στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη υπέρ των κατοίκων και εργαζομένων στις παρα-Ασώπειες περιοχές που έχουν υποστεί βιομηχανική ρύπανση.

Οι δικαστικές ενέργειες, στις οποίες αναφερόμαστε στη συνέχεια, αποτελούν ένα σύνθετο δικαστικό αγώνα μακράς διάρκειας. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε τέτοια αποτελέσματα ώστε να αντιστραφεί δραστικά η σημερινή φορά των πραγμάτων.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δικαστικές διεκδικήσεις παρακαλούμε να επικοινωνήσουν το συντομότερο με τον Σύλλογό μας στα τηλέφωνα 22620-32741, 6936726370 (π. Ιωάννης Οικονομίδης) και 22620-31029, 6974608076 (Γιάννης Αλεξίου).

Δικαιούμαστε ΟΛΟΙ μεγάλες αποζημιώσεις για την ζημιά που μας έκαναν.

ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ.

 

Αναλυτικά οι σκοποί μας θα επιτευχθούν με:

α) Την καταδίκη της Ελλάδος από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για σωρεία παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Διακαιωμάτων του Ανθρώπου και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

β) Την αναγνώριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) των παραλείψεων της διοίκησης σε όλες τις βαθμίδες να λάβουν τα οφειλόμενα μέτρα. Η αναγνώριση των παραβιάσεων αυτών συνιστά ισχυρότατο στοιχείο για τη θεμελίωση της αστικής ευθύνης του κράτους, δηλαδή της υποχρέωσης για καταβολή αποζημιώσεως.

β) Την καταβολή αποζημιώσεως που θα επιδικαστεί τόσο εις βάρος των ρυπαινουσών βιομηχανιών-βιοτεχνιών όσο και της διοίκησης, το ύψος της οποίας αφενός μεν να ικανοποιεί τα νόμιμα συμφέροντα όσων έχουν υποστεί ζημία (περιουσιακή ή ηθική) αφετέρου δε να αποτρέπει τους ρυπαίνοντες από τη ρύπανση ως ασύμφορη για τους ίδιους.

Οι αγωγές αποζημίωσης κατά των ρυπαινουσών βιομηχανιών-βιοτεχνιών θα είναι τεσσάρων τύπων:

1. Αγωγή ή αγωγές για αποζημίωση λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων από τη ρύπανση (μπορεί να συμπεριληφθεί και το κόστος κατασκευής γεωτρήσεων που δεν χρησιμοποιούνται εξ αιτίας της ρύπανσης). Το αιτούμενο κονδύλιο θα είναι το αποτέλεσμα της διαφοράς που θα προκύψει μεταξύ της αξίας των ακινήτων πριν από τη ρύπανση και της σημερινής. Αυτού του τύπου οι αγωγές είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία, Δανία κλπ) και μάλιστα για περιπτώσεις που δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ρύπανση (π.χ., κοντά σε πυρηνικούς σταθμούς ή κοντά σε χώρους επεξεργασίας αποβλήτων). Σε αυτή την αγωγή μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

2. Αγωγή ή αγωγές για διαφυγόντα κέρδη. Αφορά τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι έχουν υποστεί απώλεια εσόδων εξ αιτίας της ρύπανσης, κυρίως καλλιεργητές. Το ύψος της αποζημίωσης θα είναι συνάρτηση του ύψους της απώλειας που υφίσταται ο κάθε επαγγελματίας.

3. Αγωγή ή αγωγές για καταβολή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την έκθεση σε κίνδυνο (εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα). Πρόκειται για νέας μορφής αγωγές που ασκούνται ήδη στο εξωτερικό (έχουμε και στην Ελλάδα 2 σχετικές αποφάσεις) με τις οποίες ζητείται η καταβολή αποζημίωσης για τον κίνδυνο αυτόν καθαυτόν χωρίς να περιμένουμε να έχει εκδηλωθεί βλάβη στην υγεία. Το ύψος της αποζημίωσης μπορεί να είναι πάνω από 100.000€ κατά ενάγοντα.

4. Αγωγή ή αγωγές για καταβολή αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης στην οικογένεια των θανόντων από ασθένεια που σχετίζεται με την ρύπανση στην περιοχή. Πρόκειται για δύσκολες αγωγές, κυρίως σε ό,τι αφορά στην απόδειξη της λεγόμενης αιτιώδους συνάφειας, ωστόσο έχουμε πολλές περιπτώσεις –κυρίως στο εξωτερικό- όπου έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις. Το ύψος της αποζημίωσης μπορεί να είναι από 100.000 € έως 500.000€ κατά ενάγοντα ανάλογα με το βαθμό συγγένειας.

Όσον αφορά τις αγωγές αποζημίωσης κατά του ελληνικού δημοσίου πρόκειται για επιδίκαση αποζημίωσης εξ αιτίας της παράλειψης της διοίκησης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποτροπής της ρύπανσης, συνδυαζόμενης με την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Έτσι, οι παραπάνω 4 τύποι αγωγών που θα κατατεθούν εναντίον των εταιριών θα κατατεθούν –με τροποποιήσεις- και κατά του ελληνικού δημοσίου.

Έξοδα και αμοιβές

Κανένας πολίτης δεν θα επιβαρυνθεί με έξοδα πληρωμής των δικηγόρων. Οι δικηγόροι θα αμοιφθούν μόνο στην περίπτωση επιτυχούς έκβασης των υποθέσεων με εύλογο ποσοστό επί των επιδικαζόμενων κονδυλίων. Τα έξοδα των αιτήσεων ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ έχει ήδη καταβάλει ο Σύλλογός μας.

Οινόφυτα Βοιωτίας, 18-06-2009

Ο Σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία»

22620 32741, 6936726370 (π. Ιωάννης Οικονομίδης)

22620 31029, 6974608076 (Γιάννης Αλεξίου)

Advertisements

2 Σχόλια to “Αγωγές για αποζημιώσεις σε όσους πλήττονται απο τη βιομηχανική ρύπανση”

 1. dimitris said

  Τιθεση εχει ο συλλογος για βιομηχανιες που καθαριζουν τα καταλοιπα αλλων ρυπαντικων δραστηριοτητων στην περιοχη ?
  Τετοιες πχ ειναι , εκεινες που μαζευουν τα περισσευματα των μεταλλων και σκουριων απο επεξεργασια χαλκου, αλουμινιου , νικελιου ,χρωμιου κλπ και ξαναστελνουν τα μεταλλα στην παραγωγη ενω τα υπολοια τα αδρανοποιουν προς χρησιμα υλικα οπως προιοντα τσιμεντου κα
  Αλλη κατηγορια ειναι οι μοναδες συλλογης και λιπασματοποιησης υπολοιπων απο βιομηχανιες τροφιμων,οι οποιες παραγουν με τον τροπο αυτο οργανοχουμικο υλικο καταλληλο για λιπανση αγρων και παρτεριων.
  Επισης βιομηχανιες που ανακυκλωνουν πλαστικο η ελαστικα αυτοκινητων προς αντιολισθητικους ταπητες πεζοδρομιων , γυμναστηριων, παιδοτοπων κα
  Τελος, τι θεση παιρνει ο συλλογος για μοναδες ανακυκλωσης (οχι καυσης) σκουπιδιων της περιοχης ?

 2. Lilos said

  Καθε δραστηριοτητα, νομιμως αδειοδοτημενη απο την εξουσια, που υπηρετει εντιμα,και κυριως την ιεραρχημενη πυραμιδα των Επιτρεπομενων και αδειοδοτουμενων,κατα την υπαρκτη νομοθεσια,ενεργειων με τα βιομηχανικα αποβλητα(Ελαχιστοποιηση,διαχωρισμο,προιοντοποιηση,ανακυκλωση υλικων και αξιας που περιεχουν τα αποβλητα) Ειναι αποδεκτη,επιδιωκωμενη και πρεπει να λειτουργειται-διευκολυνεται ουσιαστικα. Γιατι ειναι παραγωγικη δραση.Αυτο ειναι το δεον γενεσθαι!! Ας προσεξουμε ομως οτι: Το τι;;; επρεπε να γινεται και Το τι;; γινεται στην πραξη,μεχρι τωρα, Διαφερει σαν την νυχτα με την μερα. Η διαχειρηση -ανακτησης των μεταλλων που αναφερει,ο Δημητρης στην ερωτηση του, αναφερεται σε μετεπεξεργασια Ειδικων επικινδυνων αποβλητων-παραπροιοντων βιομηχανιας. Αρα χρειαζεται εφαρμογη της ΚΥΑ 13588/725/2006Φεκ 383/β) και τις ΚΥΑ 24944/1159/2006(Φεκ 791 Β) στην αδειοδοτηση της βιομηχανιας αυτης και τον εξοπλισμο της. Ειδικευση προσωπικου καιτροπο λειτουργιας της, για να μπορει να κανει τετοια δουλεια,με ασφαλεια.Βρηκαμε αρκετες τετοιες δουλειες, να γινονται σε κεντρικη Ευβοια και Βοιωτια, χωρις αδεια, χωρις προυποθεσεις ,χωρις προστασια ανθρωπων καιπεριβαλλοντος,καθως καιτου παραγομενου προιοντος!!Καθε μια τους ειχε και ενα Μητρωω παραβασεων, τομο ολοκληρο, απο τα κρατικα οργανα ελεγχου λειτουργιας εργοστασιων.Καικαποια συνεχιζαν να λειτουργουν παρα ταυτα στην ζουλα!!!Τι να πουμε για τετοια λειτουργεια;;;;Το ιδιο βρεθηκε και για τις εταιρειες που αναφερει οτι επεξεργαζονται χουμοποιησημα αποβλητα τροφιμων και κοπριες σε Κεντρικη Ευβοια,Μεγαρα Βοιωτια, και μαλιστα καποιες απο τις εγκαταστασεις, κατηγορουνται βασιμα, για παρανομη αποδοχη τοξικων επικινδυνων αποβλητων που αναμειγνυουν(;;) με τα χουμοποιημενα υλικα !!Και για αυτες λοιπον τις λειτουργιες Τι να κρινουμε;;;.Θελουμε λοιπον να τονισουμε: εντιμη-νομιμη παραγωγη σωστων προιοντων! απο μετα-επεξεργασια βιομηχανικων αποβλητων ΝΑΙ!!,Πλυντηρια τοξικων ,λαθραια διακινηση ειδικων-επικινδυνων αποβλητων με το προσχημα τις μετα-επεξεργασιας ΟΧΙ χιλιες φορες. Συμφωνας Δημητρη;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: