ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Eνημέρωση απο την οικολογική κίνηση Αντίκυρας

Posted by symparataxi στο Ιουνίου 11, 2008

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

                     Η ΑΡΤΕΜΙΣ

                                                                                                               Αντίκυρα  05-06-2008

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

 

Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος από τη δημοσιοποίηση των σχεδίων του Ομίλου Μυτιληναίος και της ENDESA για τη δημιουργία «ενεργειακού Κέντρου» στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας απέναντι από την Αντίκυρα.

Είμαστε βέβαιοι ότι είναι σε όλους γνωστό πια το τι πρόκειται να συμβεί στην πατρίδα μας αν επιτρέψουμε την εγκατάσταση αυτών των βιομηχανιών.

Η ¨ΑΡΤΕΜΙΣ ¨  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ενημερώνει τους κατοίκους της Αντίκυρας ότι:

  • Συμμετέχει στην Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ» ασκώντας την αντιπροεδρία, ενημερώνοντας αναλυτικά και διαρκώς τις πολυπληθείς οικολογικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις. Πιστεύουμε ότι τέτοιου μεγέθους βιομηχανίες δεν επηρεάζουν μόνο τις γεωγραφικές περιοχές εγκατάστασης με τη στενή έννοια του όρου αλλά και όλες τις γειτονικές περιοχές. Πολύ περισσότερο μάλιστα την κλειστή λεκάνη του Κορινθιακού κόλπου που επί σαράντα και πλέον χρόνια υποφέρει από τις δραστηριότητες της Αλουμίνιον της Ελλάδος.
  • Βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου (ΣΠΟΑΚ). Θυμίζουμε ότι είναι θεσμικός φορέας και αποτελείται από τους δημάρχους τριάντα τριών Δήμων του Κορινθιακού.
  • Βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Πανελλήνιο Οικολογικό Δίκτυο (ΠΑΝΔΟΙΚΟ). Το Δίκτυο προσκαλείται και  συμμετέχει στις συνεδριάσεις του  τμήματος περιβάλλοντος της Βουλής.
  • Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον και συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της Συμπαράταξης σε κάθε σημείο της Βοιωτίας αλλά και των γειτονικών νομών για να μη μετατραπεί ο Νομός μας σε βιομηχανική χαβούζα και σε «πίσω αυλή» της Αττικής.
  • Έχει συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες και πιέζει για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.
  • Συμμετείχε στο Παμβοιωτικό συλλαλητήριο στη Λιβαδειά στις 16 Μαΐου και με αιχμή τα προβλήματα της Αντίκυρας είχαμε μια σημαντική επιτυχία: οι αιρετοί του νομού μας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βοιωτία επί των ημερών τους και, συνεπώς, το επόμενο βήμα είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φέρουν αποτελέσματα.

Σε όλες τις δραστηριότητες μας έχουμε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από τις παραπάνω οργανώσεις. 

Σε ό,τι αφορά την πρώτη μονάδα ΣΗΘ 334MW:

Τη Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη μετατροπή της άδειας της 1ης μονάδας ΣΗΘ 334MW της ΑτΕ που επιτρέπει την πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι (κατά παράδοση ημέρες αργιών) την επομένη του Δεκαπενταύγουστου 2007 , η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στον κόλπο της Αντίκυρας.

Ήδη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης αυτής.

Ήδη έχει υποβληθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή από 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (κανείς δε από αυτούς δεν είναι Βοιωτός).

Ερώτηση για το ίδιο ζήτημα έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πλήθος δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού και του Πανελλήνιου τύπου καταγγέλλουν ως σκάνδαλο το γεγονός αυτό ενώ η ΔΕΗ απειλεί μέχρι και διακοπή της τροφοδοσίας σε ρεύμα τους ιδιώτες που έχουν εναλλακτική δική τους παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επισημαίνουμε:

  1. Η λειτουργία της ΣΗΘ θα επιφέρει μικρή μείωση των ρύπων από το διοξείδιο του θείου, αφού θα αντικαταστήσει ποσότητα μαζούτ που χρησιμοποιείται στο τμήμα παραγωγής ενέργειας, αντίθετα όμως αυξάνονται κατακόρυφα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (αλλά αυτοί δεν είναι ρύποι, είναι παγκόσμιο φαινόμενο καταστροφής) και φυσικά οι εκπομπές των  δηλητηριωδών οξειδίων του αζώτου. Εκτός και αν φυτέψουμε δένδρα (θα τα ποτίζουμε με θάλασσα)!!!
  2. 600.000 χιλιάδες τόνοι νερού την ημέρα στον κόλπο της Αντίκυρας θερμότεροι 8-10 βαθμούς και εμπλουτισμένοι με το φυτοφάρμακο MEXEL δεν αποτελούν μόλυνση γιατί η Αντίκυρα θα αποκτήσει ιαματικό τουρισμό!!!

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 412MW:

Θυμίζουμε ότι η προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δεύτερη μονάδα φυσικού αερίου θα πάει ως το τέλος.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει προσωπικές επιθέσεις μέσα από  ανώνυμες καταγγελίες και αστεία επιχειρήματα  στα μέλη της Αρτέμιδας, με στόχο τη σπίλωση και την προσβολή της προσωπικότητάς τους. Κάνουμε γνωστό ότι τέτοιου είδους προσπάθειες μας κάνουν περισσότερο δυνατούς και περισσότερο ενωμένους.

Συμπατριώτισσες – συμπατριώτες,

Για την Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας ¨Η ΑΡΤΕΜΙΣ» πέρασε πάνω από ένας χρόνος καθημερινού αγώνα.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Για μας όμως δεν υπάρχουν διλήμματα του τύπου «δουλειά ή ανεργία» γιατί στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Δεν υπάρχουν διλήμματα του τύπου «ανάπτυξη ή στασιμότητα». Γιατί η ανάπτυξη πρέπει στο κέντρο της να έχει τον Άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν διλήμματα επιλογής στον τύπο καυσίμου για τα εργοστάσια της ηλεκτροπαραγωγής. Γιατί η έναρξη λειτουργίας τους σημαίνει το τέλος της περιοχής μας.

Κάποιοι πιστεύουν στις προφορικές δεσμεύσεις του επιχειρηματία για την ανθρακική  μονάδα, σίγουρα όμως δεν είμαστε εμείς αυτοί. Υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα. Εκεί είναι εύκολο να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ακυρωθούν οι αδειοδοτήσεις.

Άλλοι πάλι λένε «μα το φυσικό αέριο δεν έχει τόσους ρύπους ».

Εντάξει λοιπόν ας διαπραγματευτούμε το χρονικό διάστημα που θα μεταναστεύσουμε. Με τον άνθρακα θα φύγουμε από την Αντίκυρα σε πέντε χρόνια, με το φυσικό αέριο σε επτά. Το φυσικό αέριο ενδείκνυται για πρωτογενή χρήση δηλαδή για άμεση κατανάλωση. Σε περίπτωση δευτερογενούς χρήσης όπως σε εργοστάσια  ηλεκτροπαραγωγής τα 2/3 της ποσότητας του χάνονται σε θερμότητα που αποβάλλεται ανεπιστρεπτί στο περιβάλλον (θα γίνουμε θερμοκήπιο). 

Η ΑΡΤΕΜΙΣ παραμένει στον αγώνα πιο δυνατή από ποτέ.

Ευχαριστούμε για τη συνεχή σας υποστήριξη και σας καλούμε να έρθετε μαζί μας όχι να περισώσουμε ότι μπορούμε αλλά να απαιτήσουμε το «δικαίωμα λόγου» στη διαχείριση της ζωής μας.

Και αν αυτό φαίνεται ανέφικτο επιτρέψτε  μας μια αναφορά στον ποιητή της Θάλασσας τον Οδυσσέα Ελύτη:

 ¨Οι ανθρώπινες μονάδες είναι σαν τα χημικά στοιχεία με τη συνένωσή τους βλέπεις να παράγονται δυνάμεις απρόβλεπτες, ικανές να αλλοιώσουν ή να διαβρώσουν ο, τι ως εκείνη τη στιγμή περνούσε για Απρόσβλητο.¨

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

Η ΑΡΤΕΜΙΣ

Μέλος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού « Η ΑΛΚΥΩΝ »

Μέλος του Πανελλήνιου Οικολογικού Δικτύου (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Ιδρυτικό Μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: