ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορεία στο Κυριάκι, 1/7/2007

Posted by symparataxi στο Μαρτίου 25, 2008

Κείμενο ενημέρωσης

Αργά και διακριτικά στην αρχή, πιο επιθετικά και απροκάλυπτα στη συνέχεια, τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων, με την πλήρη κάλυψη της κεντρικής εξουσίας. Ειδικά, η επιχείρηση “απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας” άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Πλέον, τα χαρτιά έχουν ανοίξει”: 

Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ 

Μας το λένε   

Το επενδυτικό ενδιαφέρον μονάδων αιολικής ενέργειας επικεντρώθηκε αρχικά σε περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού, όπως νησιωτικές περιοχές, Εύβοια, Λακωνία, Θράκη, Αττική, …….., η απαίτηση όμως για ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ή προβλήματα απορρόφησης του δικτύου προκειμένου να εγκατασταθούν οι επιπλέον μονάδες στις περιοχές αυτές, μετατόπισε το ενδιαφέρον στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Αργολίδα, Κιλκίς, κ.ά.).” (Κριτική του ΥΠΕΧΩΔΕ στο χωροταξικό σχέδιο της περιφέρειας Στ. Ελλάδας)“- Πρέπει να αναθεωρηθεί η “απαίτηση ειδικής μελέτης” για την οργανωμένη χωρική ανάπτυξη αιολικών πάρκων και για τη προστασία του τοπίου, …… – Δεν εντοπίζονται περιοχές ανάπτυξης αιολικών πάρκων στους κεντρικούς ορεινούς όγκους της Στερεάς, ……… Απαιτείται προσαρμογή οριοθέτησης.– Οι αναφορές στους ορεινούς όγκους (>800 μ.) και στα ορεινά δάση και δασικές εκτάσεις, ως περιοχών φυσικού αποθέματος και προστασίας, μπορούν να δημιουργήσουν παρερμηνείες ……….(Από τη μελέτη για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΥΠΕΧΩΔΕ – Φεβρουάριος 2007) 

   Η Βοιωτία στο σύνολό της και, ειδικά, ο ορεινός όγκος του Ελικώνα και οι ακτές του Κορινθιακού κόλπου, είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που δεν κατατάσσονται σε καμία κατηγορία τουριστικού ενδιαφέροντος. Η επισήμανση της ύπαρξης ορεινού όγκου και παράκτιων περιοχών είναι χωρίς αντίκρισμα,  όταν δεν εντάσσονται σε κάποιο πλαίσιο αξιοποίησης της ιδιαιτερότητάς τους.  Απουσιάζει η ανάδειξη των στοιχείων της φυσικής ομορφιάς και της ιστορικής μοναδικότητας της περιοχής, καθώς και του άξονα Ελευσίνας – Πλαταιών – Αλυκής – Θίσβης – Ελικώνα – Οσίου Λουκά – Δελφών, δηλαδή της προσήλιας πλευράς  του  Ελικώνα με θέα τον Κορινθιακό κόλπο και την Πελοπόννησο.

(Στοιχεία του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό,  ΥΠΕΧΩΔΕ – Μάϊος 2007)    Το σύνολο του νομού Βοιωτίας προσδιορίζεται σαν περιοχή επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων.   Από χωρική άποψη, η ανάπτυξη της μεταποίησης επικεντρώνεται στις εξής περιοχές: α) Ζώνη Χαλκίδα – Θήβα – Οινόφυτα, ………….…… Η ζώνη μπορεί να προεκταθεί προς τα Β–ΒΔ-Δ (περιοχή επέκτασης). β) Ευρύτερη περιοχή της Λαμίας που μπορεί μελλοντικά να συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή Λιβαδειάς – Ορχομενού (περιοχή επέκτασης). γ) Μεμονωμένοι πόλοι μεγάλης κλίμακας της Λάρυμνας –  Πολιτικών – Άσπρων Σπιτιών.   “Η γενικά χαμηλή ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν δημιουργεί προβλήματα, αλλά το ζεύγος των κλάδων 13«27 δημιουργεί τοπικά δυνητικές ασυμβατότητες με την τουριστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη ζώνη των Δελφών.”   “Γενικά, η μεταποίηση δεν προκαλεί ιδιαίτερες επιπτώσεις, αλλά η έντονη παρουσία της εξόρυξης έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επιπλέον, η ύπαρξη κάποιων μονάδων Σεβέζο επιβάλλει ειδικά μέτρα (καλή προετοιμασία Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης).”

(Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία,  ΥΠΕΧΩΔΕ – Μάϊος 2007)

και μας το δείχνουν 

·        Με την μετατροπή της Βοιωτίας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας, που θα συγκεντρώνει:

  1. ένα τεράστιο αριθμό αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 688 MW, εκ των οποίων τα 407 MW στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Ελικώνα. Με διακηρυγμένο εθνικό στόχο, για το 2010, τα 3372 MW, τα παραπάνω αντιστοιχούν σε ποσοστά, τουλάχιστον, 20,5% και 12%, αντίστοιχα. Και αυτά χωρίς να υπολογίζει κανείς τις νέες αιτήσεις αδειοδότησης, στις ίδιες περιοχές, που ανέρχονται σε 495 MW και 397 MW, αντίστοιχα. Με τις πρώτες χωροθετήσεις, να διαγράφεται το εφιαλτικό σκηνικό που θα στηθεί σε όλους τους ορεινούς όγκους με προφανείς συνέπειες στην αισθητική του τοπίου, με καταστροφές και αλλοιώσεις δασικών εκτάσεων, κατά τη διάρκεια των έργων εγκατάστασης, με απαξίωση της περιοχής σαν τουριστικού προορισμού και τόπου εξοχικής κατοικίας, με ανακοπή της κοινωνικής και οικονομικής αναγέννησης που με τόσο κόπο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, με προβλήματα από τη λειτουργία  ανεμογεννητριών – υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς (ηχορύπανση, ακτινοβολία, παρεμβολές κλπ.).
  2. επτά (7) εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, με καύσιμο φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 2.900  MW (1 στη Θίσβη, 2 στην Αντίκυρα, 1 στη Χαιρώνεια, 3 στη Θήβα), που αντιπροσωπεύουν το 40 %, περίπου, των νέων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων όλης της χώρας. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η επιχείρηση αδειοδότησης και τρίτης μονάδας στην Αντίκυρα με καύσιμο άνθρακα, ισχύος 600  MW. Οι παραπάνω εγκαταστάσεις, από την άποψη της εκπομπής του βασικού ρύπου (διοξειδίου του άνθρακα), θα ισοδυναμούν με 2-2,5 φορές τα εργοστάσια της Μεγαλόπολης. Με τη διασπορά δε που έχουν εργοστάσια και ρύποι θα καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια της Βοιωτίας. Οι συνέπειες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες: σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, άσθμα, αλλοιώσεις πνευμόνων, τοξικές επιδράσεις κλπ.), ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, νέφος, όξινη βροχή, αύξηση θερμοκρασίας υδάτινων πόρων και αέρα, τέφρα στην περίπτωση του εργοστασίου άνθρακα κ.ά..
  3. ένα εκτεταμένο δίκτυο υποσταθμών και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά εναέρια δίκτυα (με πυλώνες) υψηλής (150 KV) και υπερυψηλής  (400 KV) τάσης.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης (400 KV), από το εργοστάσιο της Θίσβης, που προβλέπεται να διασχίσει τον κύριο ορεινό όγκο του Ελικώνα, για να ολοκληρώσει την καταστροφή που, ήδη, προκαλεί η υπό εγκατάσταση γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης (150 ΚV), από το αιολικό πάρκο Αγίας Άννας – Κορώνειας.

·        Με τη δρομολόγηση των πρώτων έργων επέκτασης της “σχολάζουσας” βιομηχανικής περιοχής Θίσβης. Βιομηχανικής περιοχής που είχε συσταθεί για ειδικό σκοπό (εργοστάσιο αλουμίνας) και που, στη συνέχεια για να μην πάει χαμένη, θεωρήθηκε σκόπιμο, μεγάλο τμήμα της να πουληθεί στον όμιλο Στασινόπουλου. Εκεί έχει εγκατασταθεί η “Σωλημουργεία Κορίνθου”, στην οποία έχει παραχωρηθεί και η χρήση του λιμανιού στο Βαθύ. Μέχρι σήμερα, το λιμάνι λειτουργεί παράνομα, χωρίς άδεια, ενώ και το εργοστάσιο λειτουργεί με προσωρινές άδειες που εκδίδει κάθε χρόνο η Νομαρχία Βοιωτίας. Η δε μέχρι τώρα λειτουργία τους έχει συνδεθεί με μια σειρά αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον – ηχορύπανση, παραγωγή ατμοσφαιρικών ρύπων, ανεξέλεγκτη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προβλήματα υγείας από τη ρύπανση του θαλάσσιου χώρου, περιορισμό της τοπικής αλιευτικής δραστηριότητας κλπ.

   Εκτός από το εργοστάσιο της ηλεκτροπαραγωγής σχεδιάζεται και η εγκατάσταση των βιομηχανιών ΕΛΒΑΛ και ΧΑΛΚΟΡ, η επέκταση και γενική εμπορική χρήση του λιμανού, στη βάση ενός πρόχειρου και ελλιπέστατου ρυμοτομικού σχεδίου (Οκτώβριος 2006), που περιλαμβάνει ακόμα και 600 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και περιοχές αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Υλοποιείται τεράστιο οδικό δίκτυο (και) για την εξυπηρέτηση αυτών των δραστηριοτήτων, ενώ ξεκινά και η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής από Οινόφυτα προς Θίσβη. Όλα αυτά, χωρίς συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς πρόβλεψη ένταξης σε ένα ευρύτερο χωροταξικό σχέδιο, χωρίς την ύπαρξη στοιχειωδών έργων υποδομής μιας βιομηχανικής περιοχής. 

·        Με την έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπάρχουσα ρύπανση των ακτών, και όχι μόνο, του Κορινθιακού κόλπου, εξαιτίας του εργοστασίου της αλουμίνας στην Αντίκυρα, αλλά και της παράνομης λειτουργίας του λιμανιού της Θίσβης. Προβλήματα που θα πολλαπλασιαστούν με την επέκταση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στις δύο αυτές περιοχές, με την τεχνολογία της ψύξης υπέρθερμων εγκαταστάσεων με χρήση θαλασσινού νερού (Αντίκυρα), με τον πολλαπλασιασμό της κίνησης μεγάλων εμπορικών σκαφών σε μια κλειστή θάλασσα, με τον αφανισμό της μικρής κλίμακας αλιευτικής δραστηριότητας κ.ά..

   Ταυτόχρονα, οι χερσαίες εγκαταστάσεις (εργοστάσια, γραμμές μεταφοράς, μεγάλα οδικά δίκτυα κλπ.) δημιουργούν ένα αισθητικό και ψυχολογικό φραγμό στην επαφή των κατοίκων των ορεινών περιοχών με το θαλάσσιο περιβάλλον, κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και ιδιομορφία της περιοχής.

ενώ η αυτοδιοίκηση ζει το δικό της “μύθο”

    Μέσα σε αυτή την κοσμογονία που συντελείται, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, ζουν το δικό τους “μύθο”. Εγκλωβισμένοι στη κοντόφθαλμη λογική του ανταποδοτικού οφέλους, προσανατολίστηκαν στο πως θα αξιοποιήσουν τη νέα κατάσταση για να αποκομίσουν τους πολυπόθητους πόρους που τους λείπουν. Αντί να θέσουν όρους και προϋποθέσεις, αντί να οργανώσουν το χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στο νομό και σε κάθε δήμο ξεχωριστά, αντί να προβάλλουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση, έγιναν παθητικοί θεατές της επιθετικότητας των μεγάλων συμφερόντων που “λιγουρεύονται” τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. 

  Έδωσαν βάση σε πραγματικές ή φανταστικές οικονομικές παροχές για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε βλαπτικές εγκαταστάσεις. Πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις για απασχόληση ντόπιου δυναμικού, τη στιγμή που η σύγχρονη τεχνολογία των νέων εγκαταστάσεων απαιτεί κυρίως ολιγομελές και εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στο ανειδίκευτο προσωπικό οργιάζουν οι εργολαβίες με μεταφερόμενους φθηνούς οικονομικούς μετανάστες. Ονειρεύτηκαν να γίνουν “συνεταίροι” των εταιρειών αιολικής ενέργειας με τεράστια ανταποδοτικά τέλη (10%), με συμμετοχή σε κοινές ανώνυμες εταιρείες (χωρίς να βάλουν ευρώ). Πρότειναν να αυτοχαρακτηρίζονται οι δήμοι σαν περιοχές αιολικής προτεραιότητας ή μη, όπως, επίσης, και τη μερική άρση της ασυμβατότητας της χρήσης φωτοβολταϊκών κυψελών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Αντί να πουν ένα κατηγορηματικό “όχι” στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, αναθέτουν μελέτη για να αποφανθούν αν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον !!!   

   Η θλιβερή διαπίστωση είναι ότι οι αδειοδοτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων επικίνδυνων εγκαταστάσεων στο νομό Βοιωτίας, έχουν τη σφραγίδα της συγκατάθεσης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, πράγμα για το οποίο φέρει τεράστια ευθύνη. Δεν είναι, λοιπόν, αφύσικο το ότι κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της ενημέρωσης των πολιτών, ούτε το ότι δεν έχουν να επιδείξουν ούτε μία σημαντική πρωτοβουλία αντίστασης στα όσα απαράδεκτα διαδραματίζονται.

   Όλα τα πράγματα, όμως, έχουν τα όριά τους. Δήμοι και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι καιρός να χαράξουν αντίστροφη πορεία. Να ακούσουν τη φωνή των πολιτών του νομού και να συμπαραταχθούν μαζί τους σε πρωτοβουλίες ενεργητικής αντίστασης, υπεράσπισης του περιβάλλοντος, προάσπισης της ήπιας και ανθρώπινης ανάπτυξης του νομού.

οι πολίτες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

   Είναι επόμενο, λοιπόν, το βάρος της αντίστασης στην διαγραφόμενη ισοπέδωση να περάσει στα χέρια των ίδιων των πολιτών. Οι οποίοι, μέσα από τις δικές τους τοπικές εμπειρίες, αντιλαμβάνονται και το βαθύτερο στόχο των εξελίξεων που συντελούνται, αλλά και την ανάγκη της κοινής δράσης. Τοπικές επιτροπές και κινήσεις συγκροτούνται στις πόλεις και τα χωριά, που συσπειρώνουν συλλόγους, φορείς και τους ενεργούς πολίτες τους.

   Όλοι μαζί αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε την πρωτοβουλία “Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον”. Μακριά από κομματικές περιχαρακώσεις, θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε με αυθεντικό τρόπο τις αγωνίες και τις προσδοκίες της τοπικής μας κοινωνίας. Χωρίς να μονοπωλούμε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία για το περιβάλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη του νομού, θα αγωνιστούμε:

·        Για να διαμορφωθεί, μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο με αποφασιστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, ένας συγκροτημένος χωροταξικός σχεδιασμός νομού και δήμων, με αποσαφηνισμένες τις χρήσεις γης και προσανατολισμένος σε δραστηριότητες ήπιες, που θα αξιοποιούν και τις σοβαρότατες εκτάσεις γεωργικής εκμετάλλευσης, αλλά και τις αξιόλογες περιοχές του ορεινού και παράλιου χώρου.

·        Όσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται, έστω και σε ένα αρχικό πλαίσιο βασικού σχεδιασμού, θα είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε μορφή βίαιης επέκτασης ρυπογόνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και διαλύουν κοινωνικές και οικονομικές προσπάθειες τοπικής ανασυγκρότησης.

·        Ειδικά για τις δραστηριότητες του ενεργειακού τομέα (εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και αιολικά πάρκα), έχοντας πλήρη γνώση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, πρέπει να δοθεί μια συνολική αντιπρόταση σε επίπεδο νομού, παίρνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το σημείο, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει, έστω και τώρα, έναν ουσιαστικό ρόλο. Και θα κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι πιθανή ακύρωση της εγκατάσταση του εργοστασίου με καύσιμο άνθρακα θα μας κάνει υποχωρητικούς απέναντι στις υπόλοιπες δραστηριότητες. 

·        Για να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το θαλάσσιο χώρο, ειδικά του Κορινθιακού κόλπου, από υπάρχουσες αλλά και μελλοντικές πηγές ρύπανσης.

·        Για να ξαναφέρουμε στο επίκεντρο του τουριστικού και περιηγητικού ενδιαφέροντος το νομό μας, αξιοποιώντας ορεινούς όγκους και παραλίες, μνημεία και διαδρομές τεράστιου ιστορικού ενδιαφέροντος.

   Στον αγώνα αυτόν που έχουμε ξεκινήσει, καλούμε το πολιτικό προσωπικό του νομού να τοποθετηθεί με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Να αφήσει τα συνηθισμένα “ήξεις – αφήξεις” που, κατά κανόνα, το χαρακτηρίζουν και να αφουγκραστεί τις διαθέσεις της κοινωνίας. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στο επίκεντρο και της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης του νομού. Και τότε κανείς δεν θα δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θίσβιοι πολίτες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, Κίνηση για την Αναγέννηση της Θίσβιας χώρας (ΚΙ.ΑΝ.ΘΙ.), Επιτροπή φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, Μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος Αγίας Τριάδας, Ομάδα πολιτών Κορώνειας, Σύλλογος απανταχού Κορωνιωτών, Μορφωτικός και εκπολιτιστικός σύλλογος Αγίας Παρασκευής, Ορειβατικός σύνδεσμος Κυριακίου, Πολιτιστικός σύλλογος Κυριακίου, Σύλλογος Ελικωνίων, Πολιτιστικός σύλλογος Ανάληψης, Κίνηση πολιτών Αντίκυρας, Επιτροπή φορέων και κατοίκων Δεσφίνας, Κίνηση πολιτών περιφέρειας Διστόμου, Πολιτισμικός σύλλογος Διστόμου, Κίνηση πολιτών για το περιβάλλον Λιβαδειάς – Χαιρώνειας, Αγωνιστική Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου Λιβαδειάς (Α.Λ.Φ.Α.Λ.), Χορευτικός και λαογραφικός όμιλος Λιβαδειάς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: