ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανοιχτή επιστολή της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Η Άρτεμις»

Posted by symparataxi στο Μαρτίου 22, 2008

Συμπατριώτες – συμπατριώτισσες, φίλες και φίλοι,

τις τελευταίες μέρες είχαμε ραγδαίες εξελίξεις, σχετικά με τη δικαστική διαμάχη ΔΕΗ και Ομίλου Μυτιληναίου.

   Με την υπ’ αρ. 72/2008 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων  του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έγινε ανάκληση τω ασφαλιστικών μέτρων της Αλουμίνιον Α. Ε. (Σύμβαση 1960). Γνωρίζοντας την τακτική, παλιότερη και πρόσφατη, αναμένουμε πιέσεις, περί βιωσιμότητας της ΑτΕ. Με αυτήν την αφορμή, θα θέλαμε, να σας ενημερώσουμε, έγκαιρα και έντιμα, όπως κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, ότι: 

1.      Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος ελέγχει την Αλουμίνιον Α.Ε., η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. Όπως επισημαίνουν, η σύμβαση του 1960, για τον προσδιορισμό της τιμής του ηλεκτρικού, λαμβάνει υπόψη και τις τιμές του αλουμινίου που ισχύουν διεθνώς” (“Ναυτεμπορική” 15/3/2008). 

2.      Αποφύγαμε να ανακατευτούμε με τις επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου Μυτιληναίου. Δεν είμαστε συνέταιροι.. Ποτέ άλλωστε δεν επιχειρήσαμε να εμπλέξουμε τη βιωσιμότητα της ΑτΕ με τα σχεδιαζόμενα ενεργειακά. Η εμπλοκή μας αφορά μόνο στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην εξασφάλιση μιας ανεκτής ποιότητας ζωής στον τόπο μας.

   Να θυμίσουμε ότι στο εργοστάσιο εργάζονται οι συμπατριώτες μας, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, ακόμη και τα αδέρφια μας. Να είστε βέβαιοι ότι το εργοστάσιο δεν κινδυνεύει από μας. Αν σκεφτείτε, μάλιστα, λίγο πιο ψύχραιμα, είναι πολύ εύκολο να καταλάβετε ότι αυτοί που επιδιώκουν, επιμένουν και συναινούν στην εγκατάσταση ενεργειακού κέντρου στο χώρο της ΑτΕ, δεν ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά της. Μόλις ξεκινήσουν και τα πρώτα προβλήματα, όπως για παράδειγμα έλλειψη πρώτης ύλης (βωξίτη), ή αλλαγή στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, τότε όλοι θα βγάλουν τις μάσκες…..

   Τιμούμε και θα εξακολουθούμε να τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων στην ΑτΕ, για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας στο χώρο της εργασίας τους. Πιστεύουμε πραγματικά στην ευαισθησία τους για το περιβάλλον, σαφώς και  κατανοούν καλύτερα από μας τις συνθήκες επιβάρυνσής του.  Από τη άλλη όμως πρέπει να επισημάνουμε τα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων, πάντα βασιζόμενοι σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε αυθαίρετες προσπάθειες εντυπωσιασμού. 

3.      Από αυτή τη σκοπιά, δεν αντιταχθήκαμε στη λειτουργία της 1ης μονάδας ΣΗΘ ισχύος 334 MW. Αντίθετα, θεωρούμε      αναγκαία τη λειτουργία της τόσο για τη βιωσιμότητα της ΑτΕ, όσο και  για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης  

Η παρέμβασή μας αφορά στη σωστή, περιβαλλοντικά, διαχείριση του θαλασσινού νερού ψύξης (22.000 m3/h ή 528.000 τόνοι την ημέρα), ώστε να αποφευχθεί η οικολογική  καταστροφή του κλειστού κόλπου της Αντίκυρας. Η χρήση της τεράστιας αυτής ποσότητας νερού, με την προσθήκη χλωρίου και του χημικού MEXEL, μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, θα έχει  ανυπολόγιστες συνέπειες στη βιοποικιλότητα του κόλπου (Η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ υποδεικνύει  την απόρριψή του εκτός του κόλπου της Αντίκυρας). Γι΄ αυτό άλλωστε έχουμε προσφύγει στους αρμόδιους φορείς. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Εμείς θα επιμείνουμε…..

4.      Είμαστε αντίθετοι με τη 2η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 412 ΜW και είναι γνωστό ότι προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασής της (έχει διαταχθεί προσωρινή αναστολή των εργασιών), γιατί: 

α)   Θεωρούμε καταστροφική για το περιβάλλον, την εγκατάσταση και τη λειτουργία της, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Εκτός από τους ρύπους, η περιοχή μας θα γίνει και θερμοκήπιο λόγω της απώλειας των 2/3 της θερμογόνου δύναμης του φυσικού αερίου, σε θερμότητα που “πάει  χαμένη” στην ατμόσφαιρα  στα αερόψυκτα (π. χ. ΑΣΗ 412 MW)  ή στη θάλασσα, στα υδρόψυκτα  (π.χ. ΣΗΘ 334 MW), επιβαρύνοντας έτσι με περιττή θερμότητα το περιβάλλον. Δηλαδή, στον κόλπο της Αντίκυρας οι δύο μονάδες φυσικού αερίου θα εκλύουν θερμότητα 11.000.000.000 KWh ετησίως. (Έκθεση των καθηγητών κ. Δ. Παπανίκα και Δ. Μάργαρη).

β)   Μια πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (με 40 θέσεις εργασίας, κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού, και με καμινάδες ύψους 50 μέτρων) δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

γ)   Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκατάσταση αυτής της μονάδας θα καταστήσει την περιοχή μας ενεργειακό κέντρο και, σαν άλλη κερκόπορτα, θα ανοίξει το δρόμο στην εγκατάσταση και άλλων μονάδων φυσικού αερίου. Κυρίως, όμως, θα “στρώσει το χαλί” στη λιθανθρακική μονάδα  των 600 MW, η οποία έχει δρομολογηθεί παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του επιχειρηματία (θετική γνωμοδότηση ΡΑΕ στις 16/08/2007 – συμφωνητικό μίσθωσης ακινήτου με αριθμό 6631/04/12/2007 μεταξύ ΑτΕ και ENDESA για την ενοικίαση, μέχρι το 2032, διακοσίων χιλιάδων τ.μ. (200.000 m2) απαλλοτριωμένης έκτασης για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας). 

·        ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ       ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ  “Η ΑΡΤΕΜΙΣ”

·        ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥN ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ

·        ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ!! 

Φίλες και φίλοι…

Είμαστε περήφανοι που γεννηθήκαμε εδώ…στην Αντίκυρα.

Περπατήσαμε ξυπόλητοι από τον “Περγαντά”  μέχρι το “Σφουγγαρά”.

Κοιμηθήκαμε νύχτες ολάκερες κάτω από τον ουρανό της, με συντροφιά τ΄ αστέρια.

Νανουριστήκαμε με τις ρομάντσες  των κοριτσιών της πούκαναν βαρκάδα στη θάλασσά της.

Ερωτευτήκαμε κολυμπώντας στον ΑηΣίδερο.Κλάψαμε σκεπάζοντας με το χώμα της… αγαπημένους μας .

Γεννηθήκαμε εδώ…

Τώρα νοιώσαμε πως μας χρειάζεται…. Eίμαστε και θα μείνουμε πάντα εδώ…          

Συμπατριώτες:

Πόσοι άραγε από αυτούς που θέλουν την εγκατάσταση όλων αυτών των εργοστασίων στην πατρίδα μας μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι Αντικυραίοι; 

Υ. Γ.

οπου οι πολίτες αντιδρούν υπάρχει ελπίδα

ΚΑΒΑΛΑ   :                     15.000 πολίτες (όλοι οι φορείς υπό παραίτηση)

ΑΣΤΑΚΟΣ :                       5.000 πολίτες στους δρόμους

ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ:        7.000 πολίτες έκλεισαν την εθνική οδό

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ / ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 4.000 πολίτες

ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ:                           3.000 πολίτες

ΑΝΤΙΚΥΡΑ:                       ;;;;;; 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ  “Η ΑΡΤΕΜΙΣ”                        

ΜΑΡΤΙΟΣ 2008

Advertisements

3 Σχόλια to “Ανοιχτή επιστολή της οικολογικής κίνησης Αντίκυρας «Η Άρτεμις»”

  1. ΣΠΥΡΟΣ said

    STA ΒΑΓΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΗΛΕΚΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

  2. ΒΑΓΙΑ said

    ΠΗΡΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΑΓΙΩΝ

  3. Συμπαράταξη Βοιωτών said

    Σπύρο, το γνωρίζουμε, είχε έρθει σε επαφή μαζί μας και ο τ.Δήμαρχος Γρηγόρης Δουσης και τον έχουμε ενημερώσει. Σήμερα, εκπρόσωποι μας θα έιναι στα Βάγια. Για οτιδήποτε θελήσεις, να είμαστε σε επαφή, κοίταξε και την ανάρτηση στο κυρίως ιστολόγιο symparataxi.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: