ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απάντηση στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το λιθάνθρακα

Posted by symparataxi στο Μαρτίου 14, 2008

Ο Σύλλογος  Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως – kireas.org 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στις αιτιάσεις της κυβέρνησης να εισάγει λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χωράς για να καλύψει αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρισμό   

   Ο Σύλλογος  Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως αποφάσισε να απαντήσει στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για την εισαγωγή λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα με μια μικρή μελέτη και ανάλυση όλων των παραμέτρων.  Ένα από τα κύρια επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρισμό  

Χρειαζόμαστε το λιθάνθρακα για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση

   Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια το 2005 ήταν 58,7 TWh και  6,5% αυτής τής ζήτησης καλύφθηκε από εισαγωγές από τη Βουλγαρία (81%) και την ΠΓΔΜ (14%). Ένα τρίτο αυτής της ζήτησης (17,5 TWh) καλύπτει οικιακές ανάγκες. Η ετήσια αύξηση  ζήτησης ηλεκτρισμού είναι  2,4 % ετησίως και αναμένεται να εξομαλυνθεί στο 1,1 % μετά το 2010 (πηγή: 1η έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό για την Ελλάδα 2008-2020). Η κύρια αύξηση προέρχεται από τον οικιακό και τον τριτογενή τομέα. Η  ζήτηση ρεύματος μέχρι το 2020 θα αυξηθεί από 39% έως 56% (από το 2006) 

  Σύμφωνα με την  πρώτη έκθεση για το Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, η ΡΑΕ (μέχρι τον Αύγουστο 2007 έχει δώσει άδειες για θερμοηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 7.289,5 MW.  Ενώ από το 2006 μέχρι τώρα η ΡΑΕ (από τα μητρώα της) έχει δώσει θετικές γνωμοδοτήσεις για (διασυνδεδεμένα) αιολικά συστήματα ισχύος 3.248 MW. Συνολική ισχύς 10.537,5 MW. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις νέες προγραμματιζόμενες λιθανθρακικές μονάδες ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται. Δεδομένου ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ηλεκτροπαραγωγής σήμερα στην Ελλάδα είναι 14.051 MW, μιλάμε για σχεδόν υπερκάλυψη της ζήτησης σε ηλεκτρισμό. Μιας ζήτησης που αυξάνεται με ρυθμούς 2,4% ετησίως. Με αυτά τα νούμερα η Ελλάδα  θα γίνει εξαγωγέας ηλεκτρισμού ή νεκροταφείο χρεοκοπημένων εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής 

Πώς θα καλυφθεί η ζήτηση χωρίς το ζημιογόνο λιθάνθρακα;

   Με βάση τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια που έχει θέσει η ΕΕ:
(1) να μειώσει τη ζήτηση, παίρνοντας μέτρα εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας 
(2) να αυξήσει τη διείσδυση  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και φυσικού αερίου
   Ο στόχος της ΕΕ για  εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μέχρι το 2020 είναι 20% (ΚΑΠΕ) (ή 20TWh). Δυστυχώς τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων είναι  ελλιπή,σύμφωνα με τη WWF. Ο δείκτης της ενεργειακής αποδοτικότητας  για την Ελλάδα είναι στους τέσσερις χαμηλότερους της ΕΕ (δηλαδή 66,1%, σε σχέση με 71,35 %, που είναι ο μέσος όρος αποδοτικότητας της ΕΕ). Η Ελλάδα πρόσφατα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (απόφαση 17/1/08, C 342/07) για μη ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.  Με αγωνία περιμένουμε το «Σχέδιο Δράσης για την  Ενεργειακή Αποδοτικότητα» που έχει συντάξει το ΚΑΠΕ, μετά από τις επιταγές της ΕΕ, και είναι για έγκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
   Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, τα ΑΠΕ στη Ελλάδα καλύπτουν το 3,3 %  (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) της παραγόμενης ενέργειας, ενώ η δέσμευση της χώρας (οδηγία 2001/77/ΕΚ) είναι να φτάσουν το 20,1 %,

μέχρι το 2010 (κοίτα το παρακάτω διάγραμμα). Το 2006, έκθεση της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής (COM(2006)849) επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Βήμα (6/1/2008 )  ο στόχος αυτός μπορεί να μην επιτευχθεί.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικά  είναι τα σχόλια του κ. Καραβέλλα της WWF για πολιτικές που απαξιώνουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου “παρά το ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή”. Το φυσικό αέριο έχει τις μισές εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου απ’ ότι ο λιθάνθρακας.

    Το ΚΑΠΕ (στη Βουλή, 8/2/08) προβλέπει ότι μέχρι το 2020, θα έχουμε 5.600 MW από αιολικούς σταθμούς, 800 MW από φωτοβολταϊκά, 400 MW από βιομάζα και 4.200 MW από μικρά υδροηλεκτρικά (σύνολο: 11.000 MW, δηλαδή  αύξηση της παρούσας εγκατεστημένης ισχύος κατά 78%). Αν αυτή η πρόβλεψη είναι έγκυρη (και χωρίς η Ελλάδα να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στην ΕΕ για εξοικονόμηση 20% σε πρωτογενή ενέργεια) η ζήτηση σε ηλεκτρισμό καλύπτεται και χωρίς το λιθάνθρακα. 

   Καλύτερη χρήση και ενσωμάτωση στο ενεργειακό σχεδιασμό των παραπάνω δεσμεύσεων στη ΕΕ  θα καλύψει πλήρως τη ζήτηση σε ηλεκτρισμό. Δηλαδή αν η Ελλάδα είναι απλώς σύννομη στις υποχρεώσεις της στην ΕΕ οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρισμό καλύπτονται χωρίς λιθάνθρακα. 

untitled3.png

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Απάντηση στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το λιθάνθρακα”

  1. […] υλικό γύρω από την “επιχείρηση λιθάνθρακας”. Μετά το κείμενο που αμφισβητεί τα επιχειρήματα  περί αυξημένων […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: