ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.

Posted by symparataxi στο Μαρτίου 7, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΔΕΗ έχει αναγνώσει στην έγκριτη εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», (φ.5/3/08, σελ. 12) την επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Μυτιληναίου και έχει υποχρέωση να παρέμβει για τα θέματα που την αφορούν.


1. Σε ότι αφορά τις τιμολογήσεις της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιχείρηση προκύπτουν τα ακόλουθα:

  • Η μέση τιμή που πλήρωσε η Αλουμίνιον από τον Ιανουάριο 2007 έως και τον Αύγουστο του 2007 ήταν €47,7/MWH ($ ΗΠΑ 64,4/MWH), ενώ με το τιμολόγιο Α-150 θα πλήρωνε €48,2/MWH. Όμως, στη συνέχεια από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι και το Νοέμβριο 2007, η Αλουμίνιον πλήρωσε €40,1/MWH ($ ΗΠΑ 58,5/MWH), ενώ με το Α-150 θα πλήρωνε €50,6/MWH. Για τους μήνες Δεκέμβριο 2007 και Ιανουάριο 2008 πλήρωσε €37,5/MWH ($ ΗΠΑ 55,5/MWH), ενώ με το Α-150 θα πλήρωνε €54,5/MWH.
    Ερωτούμε:
    – Ποια επιχείρηση στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού και με συνθήκες αλματώδους αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου θα δεχόταν μείωση της τιμής πώλησης του ρεύματος από €47,7/MWH σε €37,5/MWH, δηλαδή κατά 22,4%, όταν η τιμή με το Α-150 που πληρώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες είναι 55 ευρώ και το κόστος της ΔΕΗ είναι ακόμη υψηλότερο;
  • Σε ότι αφορά την τιμή που επικαλείται η Αλουμίνιον ότι πληρώνει σήμερα ($76,175/MWH), η τιμή αυτή δεν επαληθεύεται από τα στοιχεία που η ίδια η εταιρεία έχει καταθέσει στη ΔΕΗ με την από 25/2/2008 επιστολή της για την ειδική τιμολόγηση του Ιανουαρίου 2008. Συγκεκριμένα, από την επιστολή αυτή προκύπτει ότι η τιμή που υπολόγισε η ίδια η εταιρεία είναι $55,407/MWH (€37,364/MWH) και όχι $76,175/MWH όπως υποστηρίζεται.

2. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι: «Η μη λειτουργία του σταθμού ενισχύει τις πιθανότητες για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τα καλοκαίρια του 2008 και 2009 λόγω έλλειψης ισχύος…». Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι:

  • Με τις σημερινές συνθήκες στενότητας ισχύος, η ένταξη στο σύστημα της μονάδας της Αλουμίνιον, όπως εξ άλλου και η ένταξη μιας οποιασδήποτε άλλης θερμικής μονάδας, θα αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο τις οποιεσδήποτε αβεβαιότητες επάρκειας ισχύος για το καλοκαίρι.
  • Οι θετικές συνέπειες από την ένταξη της Μονάδας στο σύστημα δεν έχουν σχέση με το θέμα της μετατροπής της άδειας αυτοπαραγωγού σε άδεια ανεξάρτητου παραγωγού.

3. Στην επιστολή υποστηρίζεται επίσης ότι «Η μη λειτουργία του σταθμού ζημιώνει τη ΔΕΗ με 30 εκατ. ευρώ ετησίως από ακριβές εισαγωγές ρεύματος». Για το θέμα αυτό η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι:

  • Θα υπάρξει πράγματι μια μείωση, η οποία όμως, με βάση σχετική προσομοίωση που έγινε για τον περασμένο χρόνο, είναι σημαντικά μικρότερη από το ποσό αυτό και στην καλλίτερη περίπτωση εκτιμάται σε 7,0 εκατ, ευρώ.

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2008                                                                               

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: