ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Απάντηση Μυτηλιναίου σε Καθημερινή

Posted by symparataxi στο Μαρτίου 7, 2008

Γραμματα Aναγνωστων

ΔΕΗ και «Αλουμίνιον»

Κύριε διευθυντά

Πάγια αρχή του Ομίλου μας είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα του Τύπου, ειδικά όταν προέρχονται από αυξημένου κύρους έντυπα όπως η «Καθημερινή». Για ακόμα μια φορά όμως δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο το άρθρο του συνεργάτη σας Ν. Νικολάου με το δυσφημιστικό για τον Ομιλό μας τίτλο «122 εκατ. ευρώ θα ζημιωθεί η ΔΕΗ εξαιτίας του Μυτιληναίου».Η επικείμενη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής αφορά την Endesa Hellas και όχι την Αλουμίνιον.

Η Αλουμίνιον δεν πρόκειται ποτέ βάσει των ισχυόντων νόμων να εκδώσει τιμολόγιο για την παραγωγή ρεύματος. Αυτό, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της μονάδας, θα γίνει από την Endesa Hellas, η οποία θα απορροφά όλο το P & L (Profit & Loss) της νέας μονάδας.Συνεπώς, ο συσχετισμός της μονάδας συμπαραγωγής της Endesa Hellas και της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ στην Αλουμίνιον δεν έχει καμία αξία και σχέση με την πραγματικότητα.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης για το ύψος της τιμής του ρεύματος που πληρώνει η Αλουμίνιον στη ΔΕΗ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξε ο συνεργάτης σας «από το ρεπορτάζ που έκανε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ», όπως λέει, δεν ανταποκρίνονται δυστυχώς στην πραγματικότητα. Αν είχε κάνει το ρεπορτάζ σωστά και ολοκληρωμένα συμπληρώνοντάς το και με τις αντίστοιχες πληροφορίες από τον Ομιλό μας, θα παρουσίαζε μια πιο σαφή και δίκαιη εικόνα. Η «αποικιακή» όπως τη χαρακτηρίζει σύμβαση ΔΕΗ – Αλουμίνιον υποχρέωσε την Αλουμίνιον, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η ΔΕΗ κατέθεσε στο δικαστήριο, να πληρώνει τιμή ρεύματος ακριβότερη του Α-150 κατά τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο – Μάιο – Αύγουστο του 2007 και φθηνότερο από το Α-150 κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Απρίλιο – Ιούνιο – Ιούλιο – Σεπτέμβριο.Ο σημερινός υπολογισμός της τιμής ρεύματος που πληρώνει η Αλουμίνιον είναι $ ΗΠΑ 76,175/MWh ακριβώς και όχι 38 ευρώ όπως αναφέρεται. Αντιστοιχεί δε ακριβώς στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος Α-150 που θα έπαιρνε η Αλουμίνιον σήμερα βάσει του προφίλ κατανάλωσης που έχει. Συνεπώς, οι διαφορές αυτές που αναφέρει ο συντάκτης σας σαφώς δεν ισχύουν.Η δε τιμή αυτή των $ ΗΠΑ 76,175/ΜWh είναι υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου για τα εργοστάσια Αλουμινίου ($ ΗΠΑ 34,58/ΜWh), όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο τιμών ηλεκτρικού ρεύματος της CRU (Ιανουάριος 2008) και επί της τιμής αυτής ο συνεργάτης σας θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν δραματικές αυξήσεις!

Αν το ρεπορτάζ ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένο (και προς την κατεύθυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) θα έβγαζε αβίαστα τα ακόλουθα συμπεράσματα (τα οποία κοινοποίησε επίσημα και η ΡΑΕ μετά 10 μήνες μελέτης του θέματος):

1. Η λειτουργία του σταθμού θα σταματήσει την καύση 160.000 τόνων μαζούτ τον χρόνο και θα βελτιώσει εντυπωσιακά την περιβαλλοντική εικόνα στις περιοχές του Αγ. Νικολάου και της Αντίκυρας Βοιωτίας, γεγονός το οποίο μάλλον δεν ενδιαφέρει τον συνεργάτη σας.

2. Η μη λειτουργία του σταθμού ενισχύει τις πιθανότητες για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τα καλοκαίρια του 2008 και 2009 λόγω έλλειψης ισχύος, γεγονός το οποίο επίσης προφανώς δεν ενδιαφέρει τον συνεργάτη σας.3. Η μη λειτουργία του σταθμού ζημιώνει τη ΔΕΗ με 30 εκατ. ευρώ ετησίως από ακριβές εισαγωγές ρεύματος. Ενδιαφέρον θα είχε, αν ο συνεργάτης σας ολοκλήρωνε το ρεπορτάζ του με τα ονόματα των εισαγωγέων που καρπούνται αυτά τα 30 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ κάθε χρόνο. Οι εισαγωγείς, οι οποίοι δίνουν πραγματική «μάχη» να μη λειτουργήσει η μονάδα συμπαραγωγής της Endesa Hellas, δεν απασχολούν εργατικό δυναμικό, ούτε και συμβάλλουν φυσικά στην ανάπτυξη της χώρας με επενδύσεις βαριάς βιομηχανίας.

Τέλος, «συγκινητικό» θεωρώ το ενδιαφέρον του συνεργάτη σας για την υπεράσπιση του μονοπωλίου της ΔΕΗ και των πρακτικών του, καθώς και την επιμονή του να κλείσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος το συντομότερο δυνατόν! 

Ευαγγελος Μυτιληναιος –

Διευθύνων σύμβουλος Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: